SLUIJTERS J.C.B.(JAN)

Vrouw met hoed en strikken

Aquarel/papier: 17,5 x 13 cm           1906-07

Jan Sluijters staat te boek als aquarellist, etser, grafisch ontwerper, illustrator, lithograaf, politiek tekenaar, schilder en tenslotte tekenaar. Een kunstenaar in hart en nieren, getuige zijn grote oeuvre. Hij was altijd aan het werk. Geboren in 1881 maakte hij als jonge man de na-dagen van de Haagse School mee. Hij koos voor de invloeden van de Franse avant-garde en veranderde (mede) het Nederlandse kunstklimaat voorgoed.

De hier getoonde kleine aquarel komt uit de beroemde collectie van Dr J.F.S. Esser uit Amsterdam. J.F.S. Esser was een bekend arts, maar kunsthistorisch gezien was hij allereerst verzamelaar van het vroege modernisme in Nederland. Hij had kunstenaars als Jan Sluijters en George. H. Breitner als patiënt en door het persoonlijke contact was hij een vroeg verzamelaar van hun werk.

Dat plaatst deze aquarel uit 1906-07 in de vroegmoderne Nederlandse kunst, en ook aan het begin van de uiteindelijk aanzienlijke verzameling van Dr Esser. Jan Sluijters aquarelleert uit de vrije hand  een portret van een vrouw en profil. Hoewel de hoed een hoofdrol speelt, zijn het gezicht en de haren van de vrouw het meest uitgewerkt. De strik onder haar kin met hetzelfde motief als op de hoed vormt als het ware een omlijsting van het fijne gezicht.