THOLEN W.B.(WILLEM)

Schuit op het Kanaal naar Scheveningen

Olieverf/ doek: 100 x 160 c

In de periode 1830-1862 werd het Kanaal gegraven, dat een belangrijke verbinding vormde tussen Den Haag en Scheveningen. Het stadsbestuur zag de oevers van deze nieuwe waterweg als geschikte bouwgrond voor zogenaamde kanaalvilla’s. Welgestelde burgers verkozen een ruime, groene woonomgeving boven de steeds drukker bevolkte stad. Ter hoogte van Madurodam bevond zich vroeger de Witte Brug. Ook hier stond een kanaalvilla, waar in 1890 de kunstschilder Willem Bastiaan Tholen kwam wonen. In 1919 trok zijn tweede vrouw Lita de Ranitz bij hem in. Lita was onder meer een fervent verzamelaar van poppen en poppenhuizen en bracht zo een unieke collectie bijeen. Achter zijn villa in de tuin had Willem Tholen zijn vrijstaand atelier gemaakt.

De voorbijvarende schuiten zullen voor Tholen een dagelijks gebeuren zijn geweest. Het nog ongerepte landschap aan de rand van Den Haag, de natuur op de schrale zandgrond die uiteindelijk naar zee leiden, de langzame vaart van de door een man voorgetrokken boot creëren een sfeer van de rust waarmee de schilder zich omringd had 100 jaar geleden.