WOLTER H.J (HENDRIK JAN)

Gezicht op het Damrak te Amsterdam

Olieverf/marouflé: 142,5 x 112,5 cm

Gezicht op de oostzijde van het Damrak te Amsterdam. Aan de wal liggen enkele platbodems (zeilschepen), op de kade staat een paard en wagen. Boven de achterkant van de huizen van de Warmoesstraat is in de verte de toren van de Oude Kerk te zien.

Sinds 1889 was het Damrak een bedrijvige binnenhaven, omdat de verbinding met het open water van het IJ door het Centraal Station was afgesloten. Momenteel liggen op deze plek de rondvaartschepen aangemeerd. Hendrik Jan Wolter (1873-1952) schilderde overwegend impressionistische en natuurgetrouwe stadsgezichten. Wolter werd opgeleid in Antwerpen en woonde lange tijd in het Gooi, waar hij omging met de kunstenaarskring rondom Hotel Hamdorff in Laren, zoals Jan Sluijters, Co Breman, Ferdinand Hart Nibbrig. Hij exposeerde bij verschillende kunstenaarsverenigingen en was bij diverse verenigingen bestuurslid. Vanaf 1914 woonde hij in Amsterdam.

Hij liet zich niet beïnvloeden door de verschillende moderne stromingen die elkaar sinds 1914 opvolgden, ook al was hij goed op de hoogte van alle ontwikkelingen en werkte hij nauw samen met kunstenaars die meer experimenteerden, zoals Leo Gestel en Jan Sluijters.

De datering van het hier gepresenteerde schilderij is onbekend. Waarschijnlijk is het gemaakt tussen 1914 en 1938, omdat Wolter in die periode in Amsterdam woonde en werkte. In de online catalogus van het RKD staat: “Het oeuvre van Hendrik Jan Wolter leent zich niet goed voor een chronologische indeling. Zijn werk is grotendeels ongedateerd en kent een grote variatie aan stijlen die hij gedurende zijn hele carrière hanteert. Het dateren aan de hand van deze stijlen is dus niet eenvoudig.”    Wolter maakte graag series schilderijen vanaf hetzelfde standpunt. Ook van deze voorstelling zijn 4 verschillende versies bekend. Het meest verwante doek wat afmetingen en onderwerp betreft, bevindt zich in York (U.K.) in het National Railway Museum.